Jutta

Jutta Gehéniau

Jutta Geheniau is opgeleid als klinisch psycholoog en startte haar carrière in de wereld van de assessments. Daar leerde ze echt te kijken naar mensen, hun persoonlijkheid, eigenschappen en drijfveren. Inmiddels is Jutta al jaren werkzaam als interimmanager op het gebied van HR en houdt ze zich bezig met onder andere het ontwikkelen en implementeren van nieuwe koersen en strategieën. In trainingen begeleidt ze met name veranderingen in teams. Jutta traint in het Nederlands en het Engels.

Hoe ben je in het trainingsvak terechtgekomen?
Vanuit mijn werk in HR zag ik wel dat teams en afdelingen soms niet de goede kant op bewogen. Dan moet er iets gebeuren, want gedrag voorspelt gedrag. Op een gegeven moment ben ik zelf gaan interveniëren. Daarbij heb ik Ik veel geleerd van de samenwerking met andere ervaren trainers. Ik leer het liefste van mensen die heel goed in iets zijn en mij kort en bondig kunnen vertellen of voordoen hoe iets werkt. Daarna ga ik het meteen zelf proberen, want leren door doen past het beste bij me.

Hoe ga je te werk?
Bij trainingen heb ik altijd wel een doel waar ik naar toe wil, een beeld van wat ik wil bereiken met een groep mensen. Mijn voorbereiding is zorgvuldig en uitgebreid. Ik praat met mensen, wil precies weten wat er aan de hand is en waar we voor willen gaan. Tegelijkertijd voel ik me vrij om in de training te reageren op wat er op dat moment gebeurt en wat mensen inbrengen. Het voelt als spelen, al verlies ik nooit het doel van een training uit het oog. Ik houd van veel doen in een training, van concrete modellen en duidelijke werkvormen en vragen. Daarbij stem ik af op waar mensen op dat moment staan, wat ze aankunnen. Bij trainen hoort ook humor. Lachen hoort bij mij, mijn harde lach is bekend en je hoort me vaak al voordat je me ziet. Maar humor brengt ook luchtigheid en laat relativiteit van zaken zien.

Je bent een fanatiek tegenstander van de methode “pappen en nathouden”.
In de jaren dat ik als HR manager werk heb ik wel geleerd dat je uiteindelijk niemand een plezier doet door net te doen alsof er niks aan de hand is. Toch durven mensen het vaak niet, zeggen dat er niet klopt, iets niet werkt, of als iemand overduidelijk niet op zijn of haar plaats is. Maar als je niets zegt, dan wordt er ook niets opgelost. Pas als er een eerlijke analyse is, kun je kijken wat er nodig is om veranderingen te realiseren. Als je veranderingen op lange termijn wilt realiseren, zul je eerst op tafel moeten hebben wat er in een organisatie of groep speelt. Ik heb een feilloos gevoel voor waar dingen mislopen én waar ruimte zit om te ontwikkelen. Mensen vinden mij soms confronterend. Dat klopt wel. Ik vertel namelijk wat ik zie, geef woorden aan wat er volgens mij aan de hand is. Dat is lang niet altijd leuk, maar ik zeg dingen vanuit een oprechte bereidheid om mensen verder te helpen. Soms geeft dat weerstand of komen er emoties los. Af en toe is dat best even spannend, maar dat houdt me niet tegen.

Als je het over werk hebt, gebruik je vaak beelden van eten en koken.
Ja, ik houd van koken en lekker eten! Af en toe maak ik ook eten voor mensen als we vergaderen of samenwerken. In mijn kantoor in Eindhoven staan een koelkast en een mooie tweepits kookplaat. Mijn motto is ook “With the given ingredients, I will add taste and colour to the things we do.” Als een kok ga ik te werk in trainingen. Ik laat mensen andere smaken van gedrag en ideeën proeven, kennismaken met nieuwe mogelijkheden. Ik zelf ben ook een acquired taste. Mensen waarderen me meestal pas echt als ze me een tijdje kennen. Zoals bij blauwe kaas of koffie ja. Maar misschien meer als een heel hete curry!