Hein

Hein Siebers

Hein is opgeleid als leraar Nederlands, maar ging na zijn studie al snel aan de slag als trainer en coach. Hij werkte in het bedrijfsleven, voor de overheid en in non-profit organisaties. Daarnaast creëerde hij het Waardenspel, een trainingsinstrument voor teams en individuen. Hij is gecertificeerd NLP Master en volgde een Health Certification Training. Twee jaar geleden studeerde hij af als Master of Education en tegenwoordig geeft hij onder andere les op Fontys Hogescholen in Eindhoven.

Hoe ben jij in het trainersvak terecht gekomen?
Heel toevallig eigenlijk. Ik studeerde af in een economische crisis en kon als leraar niet aan werk komen. Door een samenloop van omstandigheden kon ik aan de slag als trainer voor een uitzendbureau. Dat beviel mij en mijn opdrachtgever zó goed, dat we er een aantal jaren mee verder zijn gegaan. Ik leerde in het begin vooral van andere trainers, maar ben al snel NLP opleidingen gaan volgen om beter te worden in wat ik deed.

Hoe ga jij te werk met groepen?
Wat je wilt weten is: wat speelt hier met deze persoon of met deze groep? Wat is er eigenlijk aan de hand? Dat heb ik tegenwoordig heel snel boven water. De laatste jaren ligt de nadruk in mijn werk vooral op het begeleiden van mensen en teams die stappen willen zetten, maar weerstand voelen, onzeker zijn of hulp nodig hebben bij het bepalen van de nieuwe koers. Mensen vraag ik kritisch naar zichzelf te kijken. Verder reik ik allerlei alternatieven en nieuwe ideeën aan en nodig mensen uit om te kiezen wat bij hen past.

Wat wil je bereiken bij de mensen die je traint?
Uiteindelijk gaat het om zijn wie je bent, en dan in vrijheid met andere mensen omgaan. Klinkt misschien wat abstract, maar het is voor mij ook heel praktisch. Ik heb in mijn trainingen allerlei mensen ontmoet die op een of andere manier vast zaten. Dat gaat dan op het eerste gezicht over de omstandigheden: geldgebrek, een lastige reorganisatie, gedoe met collega’s. Maar als je dan verder op onderzoek uit gaat, blijkt dat mensen vast zitten in overtuigingen. Ideeën over zichzelf, over anderen, hoe de wereld in elkaar zit. Meestal gegroeid in je jeugd. Maar er zijn allerlei manieren om met een andere bril naar zaken te kijken, te evalueren. NLP heeft volop tools daarvoor. Het is lang niet altijd een makkelijk proces, maar letterlijk je focus verleggen geeft lucht en uiteindelijk ook ruimte. Soms verandert er in de uiterlijke situatie helemaal niets, maar omdat iemand er anders naar kan kijken, is er toch sprake van een verandering. En met het loslaten van allerlei overtuigingen, ontstaat er ruimte om je authentieke zelf te zijn. Als mensen dat kunnen ervaren, worden ze heel krachtig en vrij.

Hoe pak je dat dan aan?
Het doel is dat mensen het patroon kunnen zien dat hen beperkt én dat ze daar bewust uit kunnen stappen. Soms helpt het daarbij om nieuwe vaardigheden te leren, zodat mensen kunnen kiezen welk gedrag ze gaan vertonen. Dan gaat het om zaken als communicatieve vaardigheden bijvoorbeeld. Maar de overtuigingen zullen altijd als eerste moeten veranderen, anders is het dweilen met de kraan open. Het is altijd een heel bijzonder moment als iemand besluit zijn of haar patroon te veranderen. Daar doe ik het voor als trainer, dan is mijn dag weer geslaagd.