01/01/2021

Voor meer inspiratie

Hoe ziet moed er eigenlijk uit? Welke kwaliteiten heeft een moedig mens, een moedige leider of een moedig team? Kun je het leren of is het aangeboren? We hebben maar weinig woorden, of zelfs uitgesproken ideeën. Het is veel makkelijker om te praten over de afwezigheid van moed. Maar omdat we het belangrijk vinden om de ideeen over moed te verdiepen en concreet te maken hierbij wat van onze inspiratiebronnen. Deze selectie is ver van compleet en erg persoonlijk. We hebben plannen om meer verhalen, meningen en informatie hierover te verzamelen om het gesprek over moed naar een ander level te brengen. Als je op hun namen klikt kom je op persoonlijke websites of interessante artikelen terecht. Voel je vrij aanvullingen te sturen!

Moedige leider Jacintha Ardern
De president van Nieuw Zeeland staat alom bekend om haar ontspannen en persoonlijke stijl van communiceren. Ze is empatisch en betrokken en realiseert daarbij geweldige resultaten, bijvoorbeeld bij de bestrijding van het coronavirus. Over haar leiderschap is al veel gezegd en geschreven, onder andere

Moedige leider Alexandria Ocasia-Cortez
AOC, zoals ze ook genoemd wordt, is lid van het Amerikaanse congres. Ze is jong, erg getalenteerd en sociaal zeer betrokken en is opvallend vaak in het nieuws. Van alle kanten wordt ze aangevallen en proberen met name Republikeinen haar in diskrediet te brengen. Haar reacties zijn vol humor en zeer welbespraakt.

Moedige schrijver en presentator Trevor Noah
Trevor Noah is bekend als presentator van de poltieke The Daily Show. Hij is scherp, kritisch en erg grappig. Marianne schreef een recensie over zijn boek over zijn ongelofelijke jeugd in Zuid Afrika.

Moedig schrijver en denker Saskia Kalb
Als het het over moed hebt, dat zul je het ook over angst moeten hebben. Saskia Kalb schreef een boek over haar persoonlijke angsten, maar vertelt ons ook veel over de functie van angst en welke goede dingen angst ons kan brengen.

Moedige onderzoeker Brene Brown
Brene Brown is bekend geworden met haar TED talk over kwetsbaarheid. Inmiddels is ze verschillende boeken, vele podcasts en een film verder. Haar laatste boek Dare to lead gaat onder andere aan de grote behoefte aan moedige leiders. Haar podcasts gaan onder andere dieper in op wat moed nu is, hoe je het herkent en wat er gebeurt als het er niet is. Een quote van haar:
“Leadership is not about titles or the corner office. It’s about the willingness to step up, put yourself out there, and lean into courage. The world is desperate for braver leaders. It’s time for all of us to step up.”

Moedig denker en therapeut Carl Jung
Voor inzicht in de “onderstroom” in organisaties en mensen kom je uiteindelijk terecht bij het werk van Carl Jung. Marianne schreef er een stukje over op linkedin. Ook interessant is deze algemene website over het werk van Jung.