Transitie in de zorg

De Transitie in de zorg is ongelofelijk complex: veel organisaties, veel mensen, grote belangen en ingewikkelde regelgeving die nog steeds verandert. Probeer daar maar eens als organisatie mee aan de slag te gaan. Oude overlegvormen kosten ontzettend veel tijd en leveren relatief weinig op.

Afgelopen week begeleidde ik een workshop in het kader van zorginnovatie in een gemeente in het westen van het land. Er waren medewerkers van gemeenten, patiënten-organisaties, zorgleveranciers en zorgverzekeraars. Binnen twee uur hadden deze mensen gezamenlijk een overzicht van aandachtspunten, een categorisering en prioritering daarvan.

De workshop had de vorm van een Open Space. Dat is een vorm van samenwerken die vaak wordt beschreven als een doorlopende koffiepauze. Het lijkt (en is) voor een deel een ongestructureerde en chaotische manier van werken. Tegelijkertijd zijn er belangrijke voorwaarden voor sfeer, ruimte en de manier waarop je je beweegt in de groep. Het is snel, luchtig en effectief en de resultaten liegen er niet om. De hoeveelheid werk die je kunt doen tijdens een Open Space is indrukwekkend.

Ik zie steeds opnieuw bewezen dat nieuwe vormen van samenwerking zoals Open Space de belangrijkste bijdrage leveren aan de oplossing van de complexe beleids- en uitvoeringsvraagstukken. Meer uitvindingen en nieuwe technologie zijn zinvol, maar raken niet echt de essentie van vernieuwing. De huidige tijd vraagt om ondersteuning, organisatie en experimenten rond innovatieve samenwerking en expertise-uitwisseling. Dat levert een krachtige bijdrage aan innovatie en netwerkontwikkeling.

Van gedachten wisselen over een Open Space workshop of een bijeenkomst rond de Transitie in jouw gemeente of organisatie? Ik spreek je graag! 06-20842111

Meer algemene informatie over Open Space vind je hier: http://www.driewerf.nl/downloads/