Derde Open Space: Daag me uit!

Vorige week vond de derde Open Space bijeenkomst plaats die ik heb georganiseerd. Met 18 slimme, creatieve mensen een dag samen aan het werk rond het thema Your Breakthrough. Een gemeleerd gezelschap; van interimmanagers tot kunstenaars, in de leeftijd van 30 tot in de zestig die samen co-creatie vorm geven. Voor mensen die niet weten wat een Open Space is, vergelijk het maar met een koffiepauze van een dag tijdens een congres. Je kunt vrij rondlopen, met mensen praten en je bij een groepje aansluiten. Belangrijkste richtlijn is de wet van de twee voeten: als je merkt dat je in een gesprek of groepje niets leert of bijdraagt, dan moet je opstappen en ergens anders naar toe gaan. 

 Inmiddels weet ik dat ik er op kan rekenen dat ik niet kan voorspellen hoe zo’n bijeenkomst gaat verlopen. De groep stelt haar eigen agenda vast. Tijdschema’s betekenen niet zo veel. Spannend blijft het ook omdat werk en privé op deze dagen volop door elkaar lopen. Met geen mogelijkheid kan ik voorzien welke mensen een klik hebben met elkaar.

Deze keer brachten vier of vijf mensen achter elkaar in een presentatie van 3 minuten hun vraag of kwestie in. Sommige mensen hadden een heel concrete vraag, anderen wilden van gedachten wisselen over een concept of idee. Daarna was het een vol uur lang open spacen: praten, tekeningen maken en bewegen tussen de groepjes. Ik zag rustige, intieme opgewonden en energieke gesprekken. Er werd geluisterd, op opgewonden toon gediscussieerd, gelachen. Er waren mensen die een uur lang bij elkaar zaten, anderen fladderden van groep naar groep. Een kunstenaar, een barista en een interimmanager (het klinkt als het begin van een mop) vertrokken eensgezind naar buiten. Nooit had ik de combinatie van deze drie mensen weten te voorspellen. 

Ik zelf heb met bewondering naar ideeën van mensen geluisterd en geprobeerd hier en daar wat bij te dragen. Met een paar mensen heb ik vervolgafspraken gemaakt. Ik bracht zelf een idee in om met mijn bedrijf Driewerf een slag te maken met een modern aanbod voor innovatie in organisaties. In het gesprek dat daarna volgde kreeg ik onder andere feedback over mijn sterke kanten en inzichten over wat de markt nu echt nodig heeft. Mensen hebben hard gelachen over de belemmeringen die ik zag. Ik heb nu een geweldige tekening over mijn kwaliteiten diepgang en speelsheid en de valkuilen die daarbij horen. En een compleet nieuw idee voor een bedrijfsactiviteit waarvan mijn oren nog steeds suizen zo inspirerend en leuk vind ik het: campagnes maken voor mensen en bedrijven waarbij ik mijn fotografie en storytelling kan combineren. Belangrijk inzicht dat ik nu heb is dat ik uitgedaagd wil worden om al mijn nieuwe vaardigheden in de praktijk vorm te gaan geven en om nieuwe grenzen te ontdekken. Laat ik daarom eens beginnen met dit motto als titel boven dit stuk te plaatsen! Ik ben benieuwd wat we elkaar te vertellen hebben over een paar maanden.

 

Denk je dat het aankan om zonder structuur en agenda toch diepgang en daadkracht te realiseren? Als je interesse hebt in deelname aan de volgende Open Space bijeenkomst hoor ik het graag! marianne@driewerf.nl.