Storytelling in Art

Lang niet alle kunstenaars vertellen graag over zichzelf. Meestal laten ze liever hun werk voor zich spreken. Maar tegenwoordig worden er veel nieuwe vaardigheden van hen gevraagd: van ondernemerschap tot het verzorgen van hun eigen publiciteit. Maar zelf schrijven wat je drijft, waar het allemaal over gaat en wat jouw werk uniek maakt: dat is niet makkelijk. Ik interview kunstenaars, stel daarbij veel moeilijke vragen, luister heel erg goed en en schrijf daarna het verhaal. Zo ontstaat een tekst waarin de kunstenaar zich helemaal herkent en die kijkers en kopers de mogelijkheid biedt via woorden dichter bij de kunst te komen. 

Zo interviewde ik kunstenaar en dessinontwerper Nicole van den Biggelaar over haar werk. Zo zegt ze: 

"Ik merk dat als ik, of anderen, te veel woorden geven aan mijn beelden, ik daar uiteindelijk niet meer bij kan. Dan vervreemd ik zowat van mijn eigen bron. Praten ontkracht het verhaal dat het beeld vertelt. Mensen die mijn werk zien, moeten zelf aan de slag. Kijken, onderzoeken, ervaren, voelen. Als ik jou ga vertellen over de drijfveren en betekenis van mijn werk verlies ik iets; alsof ik de clou van mijn verhaal weggeef. Kunstenaar On Kawara gaf geen interviews over zijn werk en verscheen nooit op openingen van tentoonstellingen. Ik snap waarom. Dat is volgens mij geen arrogantie, maar het beschermen van de grond van zijn creativiteit."

Het hele interview met Nicole kun je lezen onder de knop downloads op deze site. Wil jij ook zo'n interview? Bel me voor afspraak of als je vragen hebt. Tarief voor een dergelijke tekst is 1 dag van jouw externe dagtarief plus BTW.