Trends: inspiratie voor de bouwsector

De bouwsector is hard getroffen door de economische crisis. Woningbouw is bijna gehalveerd, en utiliteitsbouw staat zo goed als stil. Voor de komende jaren wordt voor de bouw van nieuwbouwwoningen een lichte groei verwacht, en er zullen waarschijnlijk maar heel weinig nieuwe kantoren en bedrijfspanden worden gebouwd. Grond- water- en wegenbouw heeft vooralsnog te maken met krimp en eventuele groei is sterk afhankelijk van het herstel van de economie en uitgaven van de overheid. Wat inspiratie voor deze sector is daarom zeer welkom!

Op de Dutch Design Week in Eindhoven is te zien hoe designers, kunstenaars en studenten volop aan de slag zijn met de wereld die we bouwen. Van vernieuwing van materialen en grondstoffen tot innovatieve oplossingen van infrastructurele problemen. 3D printing voor de bouw is inmiddels al geen sprookje meer en geeft mogelijkheden om heel precieze en beeldschone toepassingen voor de buitenruimte te maken. Project Egg van Michiel van der Kley is een voorbeeld daarvan. Nu nog bijna kunst, maar op termijn zijn de mogelijkheden voor huizenbouw ongelofelijk. 
Ik zag Fien Dekker, een student van de Design Academy die een praktische oplossing heeft bedacht voor de overlast van veel te snelle drainage van regenwater in steden. En dat is een snel escalerend probleem met enorme kosten. Franciska Meijers, een andere student, heeft oude technieken om te koelen weten te ontwikkelen tot moderne duurzame buitenpanelen voor gebouwen. Eenvoudig, intelligent en elegant.

Wat minder aansprekend misschien, maar er zijn op de Dutch Design Week ook allerlei voorbeelden van partijen die samenwerken om utiliteitsbouw duurzamer te maken door nadrukkelijk de natuur te incorporeren. Dat leidt tot compleet andere gebouwen en inrichting van gebieden.

Een bekend voorbeeld van innovatieve samenwerking is de Smart Highway, ontwikkeld door Studio Roosegaarde met Heijmans. Het project bestaat momenteel uit Glowing Lines, lichtgevende lijnen op de snelweg die overdag energie opladen en deze in het donker weer afgeven. De weg is daardoor veiliger, en de beleving van de weg en het landschap waar je in rijdt verandert fundamenteel. En er is natuurlijk een kostenbesparend aspect. Je kunt inmiddels over deze weg rijden: de N329 bij Oss in Noord-Brabant!

Los van de concrete resultaten zijn dit voorbeelden van wat samenwerking tussen maakindustrie, techneuten, kunstenaars en designers kan opleveren. Wat gebeurt er als je op deze manier gaat werken in jouw sector? Daar zit de echte innovatie en zijn er mogelijkheden voor groei.