Dutch Design Week

Als ik rond loop op de Dutch Design Week, zijn er minstens evenveel zakelijke als particuliere bezoekers. Ik spreek overal ondernemers, kunstenaars, studenten, consultants en ontwerpers en de gesprekken zijn steeds vol energie en enthousiasme. Glimmende ogen overal, ook die van mij. 's Avonds schrijf ik bladzijden vol over wat ik heb gezien aan trends en ideeën. Ik sorteer honderden foto's van nieuwe producten. Ook als je niet direct werkt in de wereld van design zijn er redenen genoeg om te gaan:

Je blijft op de hoogte van de nieuwste technologie in jouw business. Ontwikkelingen gaan sneller dan je denkt en worden in een hoog tempo ready to market gemaakt. Bezoek bijvoorbeeld de tentoonstelling Mind the Step in het Klokgebouw op Strijp-S en verbaas jezelf.

Je krijgt helder wat momenteel de belangrijkste aandachtspunten van bedrijven en particulieren zijn. Je kunt op de DDW schaamteloos in de keuken van anderen kijken. Er is teveel te zien (alleen al op Strijp-S meer dan 250 evenementen), maar grote lijnen worden daardoor razendsnel zichtbaar. Bezoek bijvoorbeeld het Klokgebouw op Strijp-S om ontwikkelingen te spotten en laat je rondleiden door studenten van de Fontys die speciale trend tours geven.

Je krijgt overal glimpen en voorproefjes van wat de toekomst gaat brengen.Bezoek dan zeker de Graduation Show in de Witte Dame om te kijken waar jonge designers mee bezig zijn. Hun wereldbeeld is fundamenteel anders dan dat van oudere generaties.

Om geweldig mooi design of kunst te zien. Bezoek bijvoorbeeld de Kazerne, de studio van Kiki en Joost op Strijp 1, of de tentoonstelling Kneeling/We make carpets in het MU op Strijp-S.

Omdat je overal voorbeelden kunt zien van popup en tijdelijke co-creatie. Met name de horeca op de DDW laat zien hoe je duurzaam en lokaal geproduceerd eten kunt krijgen voor een zacht prijsje. Bezoek bijvoorbeeld het doorlopend ontbijt bij Kelderman en Van Noort op het NRE terrein, het Kippenkafee in de Schellensfabriek, ga bio-friet eten op sectie-C, lekkere koffie van bocca-bonen drinken bij het koffiehuisje op Strijp-S. Probeer ook eens echt Eindhovens bier bij van cafe Moll.

Omdat je zowel zakelijke als persoonlijke inspiratie kunt halen. Overal zie je ontwerpers en kleine producenten aan het werk. Soms in de allereerste fase van de ontwikkeling van een product of idee. Je ruikt en hoort soms het hout en metaal van de productieprocessen. Bezoek bijvoorbeeld het NRE terrein en Sectie-C om echte ontwerpers hard aan het werk te zien in hun atelier. Ook voor het minder commerciële en rauwere design.

Als je weer eens echt conceptueel uitgedaagd wil worden. Als je je ideeën en vooronderstellingen over communicatie en interactie eens flink wilt opfrissen ben je op de DDW op het goede adres. Bezoek dan bijvoorbeeld het Designhuis en de tentoonstelling Fragments of Ongoing Fiction boven in de Kazerne.

Maar de belangrijkste reden om te gaan: dat pessimisme geen schijn van kans heeft bij de overvloed van creativiteit, duurzaamheid, betrokkenheid, reflectie, humor, schoonheid en diepgang van de DDW. Overal zie je mogelijkheden, kansen, betrokkenheid en verbinding. Weldadig voor de zakenwereld waarin het zo vaak over crisis en moeilijkheden gaat.